Önemli Bilgiler
Hangi durumlar için uygundur?
Deprem, sel, yangın gibi bir afet sonrasında ya da savaş gibi ev yıkımlarının gerçekleştiği felaket durumlarda okunabilecek öyküdür. Bu durumda fırtına; depremi, seli, yangını ve savaşı temsil eden bir metafor olur. Yıkım sonrası, yardımlaşmaya ve her şeyin düzeleceğine olan vurgusu ile ümit aşılar. Zor durumun geçici olduğu mesajını verir ve iyileşmeye katkı sağlar.
Hangi yaş grubuna okunmalıdır?
4 yaş ve üzeri çocuklar için uygundur.
Nasıl okunmalıdır?
Çocuklara öyküleri bireysel ya da toplu olarak okuyabilirsiniz. Bireysel okumalarda akşam yatmadan önce okumanız önerilir. 2-3 gece okuyabilirsiniz. Çocuk talep ettikçe daha çok da okunabilir. Okul gibi kurumlarda toplu okumalarda hikâyeyi okuduktan sonra çocuklardan öykü ile ilgili bir resim çizmelerini isteyebilirsiniz. Eğer afetten aşırı etkilenmiş bir çocuğa terapide okuyacaksanız, 3 hafta üst üste seanslara girmeden önce okumanızı öneriyoruz.
Öyküde nereler değiştirilebilir?
Eğer afet/felaket uykuda başa gelmedi ise uykudayken yerine oynarken, okuldayken gibi düzenleme yapılabilir. Kış mevsiminde değilse soğuk ve üşümekle ilgili kısımlar değiştirilebilir. Bunun dışında zamansal ve mevsimsel düzenlemeler her zaman yapılabilir.
Büyük Fırtına
Zamanın birinde çeşit çeşit kuşların, yaşadığı bir orman varmış. Ağaçların dallarında bir sürü kuş yuvası bulunurmuş. Bazı yuvalar küçük, bazıları ise büyükmüş. Bu ormanda kuşlar mutlu şekilde yaşarlarmış. Küçük kuşlar oyun oynar, akşam olunca yuvalarına gidermiş. Uykuları gelince de sıcacık bir uykuya dalarlarmış.
Günlerden bir gün tüm kuşlar yuvalarında uykudayken ormanda sesler duyulmuş, sonra yuvalar ve ağaç dalları hızlıca sallanmaya başlamış. Kuşlar korku ile uyanmışlar, ne olduğunu anlayamamışlar. Anne-babalar yavrularını da yanına alarak hemen yuvalarından uçup yere konmuşlar. Hava soğukmuş, biraz da üşümüşler. Çokça da korkmuşlar.
Bu gürültünün ve sallanmanın nedeni fırtınaymış. Fırtına çok sert ve hızlı esen rüzgâr demektir. Ormana gelen büyük fırtına nedeni ile ağaçların dalları sallanmış. Birçok yuva bu rüzgârda devrilip yere düşmüş. Hatta bazı kuşlar bu yuvaların altında kalmışlar.
Sabah olunca herkes fırtınayı duymuş. Fırtınayı duyanlar hemen yardıma koşmuşlar. Küçük kuşları sıcak bir yere götürmüşler. Aç kuşları doyurmuşlar ve üşüyenlere kuş battaniyesi dağıtmışlar. Köstebekler devrilen yuvaların altında kalan kuşları kazarak kurtarmışlar. Bazı kuşları ise yaralı kurtarıp hemen hastaneye götürüp iyileştirmişler.
Rüzgâr ara ara esmiş, ama gittikçe hızı azalmış. Onun hızı bitene kadar kuşlar güvenli yerlerde uyumuşlar. Biraz zaman geçince fırtına tamamen bitmiş. Büyük kuşlar, herkesin yardımı ile küçüklere yeni sağlam yuvalar yapmışlar. Bazılarını tamir etmişler. Hasta kuşlar ise iyileşip yuvaya dönmüşler.
Bir süre sonra bu ormanda her şey normale dönmüş. Tüm zor zamanlar gibi bu zor zaman da geçip gitmiş. Herkesin içindeki korku küçülmüş, küçülmüş ve bitmiş. Küçük kuşlar okullarına gitmişler, ormanda uçma yarışı bile yapmışlar. Büyük kuşlar ise işlerinin başına dönmüşler.
Bu ormanda ve tüm diğer tüm ormanlarda herkes bu ormanı konuşuyormuş. Yardımlaşarak bu büyük fırtınanın zorluklarını aştıklarını herkes birbirine gururla anlatıyormuş. Herkes aynı şeyi söylüyormuş: Yardımlaşarak tüm zorlukları yenebiliriz.
Öykünün animasyon videosunu izleyebilir ya da ses dosyası üzerinden dinleyebilirsiniz.